MILJÖ - diverse

 

* I Sverige producerar vi ca 300-350 kg sopor/person och år. Vi producerar även 8 ton molekylsopor per person och år.

 

* Allt är ett gift - det är bara en dosfråga.

 

* Man kan alltid gå fram till ett hinder!

 

* Näringshalten i ekologiska livsmedel är 50 % högre än i konventionellt odlade, och halten skadliga ämnen 20 % lägre.

 

* Det finns några grundprinciper:

1. Ingenting försvinner!

Antalet atomer på jorden är det samma idag som då jorden skapades.

2. Allting sprids!

Du skaffar en bil och med åren rostar den och rosten faller av. Dina kläder slits och blir tunnare. Cigaretten går upp i rök. Det försvinner inte utan det sprids.

3. Naturen har alltid rätt!

Vår planet ger oss vissa grundförutsättningar att leva med. Går vi utanför dessa ramar skadar vi naturen. Vi har bara en jord och det finns inga reservdelar.

4. Det finns inga gratisluncher!

I vårt samhälle har det länge varit gratis att släppa ut avgaser, avfall och avlopp till luften, vattnet och marken.

Detta har ett pris, ett pris som naturen får betala.

5. Materiella värden beror av koncentration och struktur:

Tänk dig att du har ett bomullsfält. bomullen är inte mycket värd förrän den plockats ihop. Om du väver tyg av bomullen ökar värdet och syr du sedan kläder av tyget ökar du värdet ytterligare.

6. Den gröna cellen är ytterst den enda producerande enhet som finns:

Grunden till kretsloppet! Den gröna cellen bygger upp mer än den bryter ned. När människan "producerar" något bryter man ner mer än man bygger upp.

 

* 1970 - 245 miljoner fordon

1985 - 520 miljoner fordon

2000 - 800 miljoner fordon (prognos)

 

* Omkring 13 000 ton handdiskmedel används i Sveriges hushåll varje år. Det mesta av innehållet i handdiskmelen är vatten eller någon annan , från disksynpunkt, oaktiv vätska. Medelvärdet på torrsubstansen (när allt vatten mm tagits bort) ligger på ca 24 %. Eftersom handdiskmedlen är så utspädda måste konserveringsmedel tillsättas, vilka ofta är giftiga.

 

* På 1920-talet använde befolkningen i Europa 10-15 kg papper per person och år. Idag är siffran 135 kg. Det verkliga priset för pappret är förlusten av tusentals djur och växtarter (?). Engelsmännen använder i genomsnitt 160 kg papper per år. I Sverige använder vi 235 kg/år, i Norge använder de bara hälften, i Kina bara ett kilo. (siffrorna är från-92).

 

* En naturlig skog innehåller ca 8000 olika arter, i en odlad skog räknar forskarna med att 1500 av dem återstår.

 

* Människan har tillverkat glas i minst 4500 år. I den industriella glastillverkningen används sodaglas. Det kallas så för att man förutom sand och kalksten även tillsätter soda. Sanden kommer från en mineral som heter kvarts. Det här är råvaror som det finns gott om. Vid tillverkningen ytbehandlas flaskan med ett tunt skikt av tenn- eller titanoxid. (vet ej om det sker vid all glastillverkning). Detta sker för att glaset inte ska vara så strävt och repas mot andra glas. Returflaskor får bada i tre heta lutlösningar för att de ska tvättas rena. Det cirkulerar 300 miljoner 33 centiliters returflaskor i Sverige. En returflaska kan återanvändas ca 37 ggr.

 

* Behovet av färskvatten mer än fyrdubblades mellan 1945 och mitten på 70-talet.

 

* 1983 kom returburkar och automater för att pressa ihop burkarna spreds över hela landet.

 

* Vi drunknar i reklam!

Varje år väller ca 50 miljoner kg direktreklam ner i våra brevlådor. Det innebär:

- att ca 1 miljon träd avverkas

- energiförbrukning som skulle räcka till uppvärmning av villor i ett år

- stora utsläpp av föroreningar såsom klor, lösningsmedel, kväveoxider och annat vid pappersproduktion, tryck, distribution och sopförbränning

- en kostnad på ca 5 000 kronor per hushåll och år som tas ut på varornas pris

- papperskonsumtionen per person i Sverige är en av världens högsta (enbart mängden direktreklam per hushåll är fem gånger större än en indiers årliga papperskonsumtion på 3 kg!)

 

* För att få ner pappersanvändningen är det mest effektiva att trycka färre och tunnare tidningar - eller Dela tidningen med grannen!

 

* Om alla människor på jorden skulle leva som vi i Sverige skulle det krävas fler jordklot. Invånarna i industriländerna utgör bara ca 20 % av världens befolkning men konsumerar ca 80 % av resurserna och står för mycket större utsläpp per person. Vi är samtidigt förebilden för U-länderna, de strävar efter att uppnå vår levnadsstandard.

 

* Rättvisemärkningen utökas med apelsinjuice och bananer som nya produkter. Enligt planerna lanseras dessa varor under nästa år. (skrivet –97) Redan till hösten ökar volymerna av rättvisemärkt kaffe och te. Det har även nyligen blivit klart med rättvisemärkt choklad, som en av de större detaljhandelskedjorna kommer att sälja.

Många av odlingarna, särskilt i mellanamerika, skulle redan idag kunna vara godkända för ekologisk odling. Det stora problemet är att kontrollen kostar för mycket för odlaren. Däremot tar inte den internationella rättviseorganisationen ut någon kostnad för den sociala certifieringen. "Många kaffe- och teodlare skulle kunna vara ekologiska, men själva certifieringen kan för en liten odlare kosta en hel årsförtjänst", säger Bert Lind, från Rättvisemärkningen. Ytterligare upplysningar: Bert Lind 08-714 89 90

" Vad krävs för att kontrollera certifieringar? Kan scouter ha något sådant projekt?"

 

* Tidningspapper kan återvinnas 7 gånger, det innebär 90 % återvinning

 

ENERGI och VATTEN

 

* Genomsnittlig användning av vatten i en trepersonersfamilj är ca 450 liter per dygn. Diskning är ett av hushållens mest energikrävande arbeten. Att diska i maskin eller att diska och skölja för hand i upptappat vatten drar lika mycket energi. Att diska och skölja i rinnande varmvatten kan dra tre gånger mer. Normalt går det åt 20 liter vatten per minut när man duschar.

 

* Vattenanvändningen i Sverige:

- Industri 70% - Jordbruk 5 % - Hushåll 16 % - Övrigt 9 %. Totalt 3,6 miljarder kbm (1991).

 

* Energifördelningen i hemmet:

- Tvätt och strykning 20% - Tv, dammsugare mm 10 %, Kyl och frys 30 %, Belysning 20 % och matlagning 20 %.

 

* Vattenfördelningen i hemmet:

- WC 20 % (9 liter), Dusch 17 %, Disk 17 %, Tvätt 17 %, Kranar 13 %, Mat och dryck 5 % och övrigt 11 %.

 

* Vattenförbrukning i olika länder:

Sverige 195 liter/person och dag, Tyskland 138, England, frankrike och Norge ca 165, Danmark 175, Italien, Österrike 215 och Schweiz 260.

 

* Rening av avloppsvatten är en relativt ny företeelse. 1934 togs Stockholms första reningsverk i bruk.

 

 

Amazonas regnskog

 

* Amazonas upptar 7 % av jordens yta men är hem för nästan 80 % av världens växter och djur.

 

* Varje år försvinner minst ca 100 000 kvadratkm regnskog. Detta kan översättas till att ytan av en fotbollsplan försvinner varje sekund. Man räknar med att minst en art om dagen utrotas till följd av detta.

 

* I Amazonas vaskar guldgrävarna efter guld med hjälp av kvicksilver.

 

* Högst tre år håller jorden i Amazonas sedan man huggit ner och bränt träden. Därefter kan man använda den som betesmark ytterligare några år. Sedan finns inget att göra. Det spelar ingen roll hur mycket gödsel man spär på. Jorden är död som öken. Ekologerna anser att använda jorden som betesmark är det sämsta sättet att använda jorden på. Dels hindras inte erisionen och marken blir snabbt oanvändbar, dels är boskapsskötsel den näring som ger minst avkastning per hektar och som inte ger några arbetstillfällen.

 

Handla Miljöanpassat

 

Man kan sammanfatta nästa allt det här i  de tre R:na. Recycle, reuse och reduse

Nyckeln till att handla mera miljöanpassat ligger i en attidyd- och värderingsförändring hos individen. Att själv, eller medhjälp från någon annan, inse att man int behöver “ allt “.

Visst finns det undantag. Med den nya teknikens hjälp kan man nå förbättringar för miljön genom att köpa nya varor som är mer miljöanpassade med avseende på b.l.a material, energiförbrukning, utsläpp e.t.c..

 Ett nytt strömsnålt och freonfritt kylskåp är ju mycket bättre ur miljöhänseende än ett äldre kylskåp med stor energiförbrukning. Man får där väga den miljöförstöring och förbrukning vid tillverkningen av ett nytt kylskåp och destrueringen av det gamla kylskåpet mot den Högre           energiförbrukningen hos det gamla kylskåpet.

 

Det område där konsumeterna kanske har de största påverkningsmöjligheterna är daglig-

varorna. Det är varor som man köper ofta och i små mängder, livsmedel, förbrukningsartiklar e.t.c.. Det beror på att det är många konsumenter och det råder stor konkurrens om kunderna. Producenterna-försäljarna vill behålla sina kunder och är därför kanske måna om sina kunder. Därför lyssnar dem mycket mera på deras kunders åsikter.

·   Viktiga saker att undersöka(vi avser här bara livsmedel) är b.l.a:

·   Råvaran själva produkten är gjord av. Om det är en gröda, är den obesprutad, genmanipulerad?

·       Förpackningen! Är den miljöanpassad?

·   Transporten av råvaror, produkter och förpackningar. Vilket transportsätt har använts ? Resvägens längd. Transportförpackningar?

·   Om förädlingen medför förbrukning av energi och råvaror, utsläpp och restprodukter.